Skip to main content

24-Timmars Blodtrycksmätning

VARFÖR GÖRS EN 24-TIMMARS BLODTRYCKSMÄTNING?
Högt blodtryck upptäcks ofta vid blodtrycksmätningar vid hälsokontroller. En 24-timmars blodtrycksmätning ger en säkrare bedömning av blodtrycksläget inför eventuell behandling. Undersökningen ger bra information om hur blodtrycket varierar i din vanliga miljö, hemma eller på jobbet.

Vanliga orsaker till registrering med långtidsblodtryck är:

  • Utredning av högt blodtryck (hypertoni).
  • Utredning av lågt blodtryck (hypotoni).
  • Kontroll av pågående blodtrycksbehandling.
 

VARFÖR SKA MAN INTE GÅ RUNT MED HÖGT BLODTRYCK?
När blodet pumpas från hjärtat ut i kroppen uppstår det som kallas blodtryck. När blodtrycket är högt blir det svårare för hjärtat att pumpa. Risken för hjärt-kärlsjukdomar och njurproblem ökar om du har högt blodtryck. Högt blodtryck ökar risken för slaganfall (stroke), hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens samt nedsatt blodcirkulation i benen (fönstertittarsjuka).

HUR GÅR UNDERSÖKNINGEN TILL?
Du får en blodtrycksmätare som du bär i ett bälte runt midjan under ett dygn. Blodtrycksmätaren har en mjuk slang kopplad till en manschett på överarmen, där den ska sitta i 24-timmar. Om du är vänsterhänt sätts den på höger arm. Blodtrycksmätaren mäter ditt blodtryck var 60 minut dagtid och var 120 minut under natten. Du kan arbeta och leva som vanligt. Observera dock att apparaten surrar svagt vid varje mätning och att armen måste vara stilla då. Du får även anteckna vad du gör under dygnet och om du har några symtom. Utrustningen återlämnas inom 24 timmar från påbörjad registrering, med undantag för helger.

PRIVATBETALANDE

Boka din tid idag genom att ringa, maila oss eller genom genom att boka tid via hemsidan.